.
:: : NYHETER : :: : SERIER : :: : PERSONGALLERI : :: : BOKEN : :: : PRESSMATERIAL : :: : KONTAKT : ::

2013/01/10

Asiatiska män mest utsatta för rasism i den svenska populärkulturen?

Det menar Tobias Hübinette och Carina Tigervall i ett bidrag i antologin Om ras och vithet i det samtida Sverige.
 "De har analyserat hur asiater representeras i bland annat fotografier, reklam, film och funnit [...] en mycket negativ stereotypisering av den asiatiske mannen 'som nästan alltid framställs som vek, töntig, nördig, ömklig eller löjlig'. [...] 'Av någon anledning tenderar asiatiska kroppar att framkalla skratt i dagens Sverige genom sin blotta fysiska närvaro', skriver Hübinette och Tigervall. Dessa (oftast) negativa representationer har historiska rötter och stereotyperna av asiatiska män påminner om hur judiska män framställdes före kriget."
- "(O)roande rasism i populärkulturen", Fria tidningen
"Till skillnad från rasismen angående exempelvis afrikaner ses asiaten som ett hot mot den vita västvärldens överhöghet. Det är därför rasistiska stereotyper angående asiater anses okej – de är förment rebelliska och 'sparkar uppåt'. [...] Precis som i den judehatande humorn från 1900-talets första hälft framställs 'asiaten' som hotfull och konspirerande men samtidigt ful, nördig och löjlig." 
 - "Samhällets sista tillåtna rasism" av Henrik Arnstad, DN

Med andra ord kan man säga att den stora skillnaden är att rasism mot asiater anses okej att demonstrera öppet i svensk populärkultur. Man kan ju knappast påstå att t.ex. afrikaner, muslimer som bär slöja eller romer skulle utsättas för mindre rasism än asiater i andra sammanhang.
(Mycket av massorna av populärkultur från USA som importeras eller laddas ner i Sverige är ju för övrigt fullt med rasism mot icke-vita, och långt ifrån bara asiater. Exempelvis massmorden på löpande band på alla mexikanska och sydamerikanska figurer i Breaking Bad [men när en vit figur dör är det en stor och viktig händelse], att TV-serien The Walking Dead tydligen högst kan ha två - möjligen tre under mycket kort tid - svarta figurer vid liv åt gången, trots att den utspelar sig omkring Atlanta, en stad där svarta är i majoritet (54 % enligt folkräkningen 2010), eller att varje ny svart figur som introduceras i Teen Wolf dödas strax därpå - med undantag för ett par brutala mobbare i en scen. Teen Wolf är också fascinerande i och med att huvudpersonen spelas av den halvmexikanske skådespelaren Tyler Garcia Posey [han är enda anledningen till varför jag överhuvudtaget har tittat på TV-serien :3], som dock har vittvättats genom att ge figuren det extremt vita namnet "Scott McCall" ...)

Innan jag spårar ur totalt ... Vad jag ville komma fram till är att många av mina serier (inte minst Eva, och även Drivgods och Hundön) verkar ha en massa figurer som råkar vara asiater.

Ibland oroar jag mig för ifall mina seriefigurer uppfyller rasistiska stereotyper. Jag är ju själv långt ifrån immun mot den rasistiska "vita hjärntvätten". Jag minns att när jag just hade tuschat klart s. 19 i Brevbärarblues fick jag följande bisarra impuls: "Men de är ju alla asiater!!!?" Mitt "vit-hjärntvättade" undermedvetna var förvirrat och hittade ingen "vit person" att identifiera sig med, för alla figurerna var av en "främmande ras". (Nu är jag inte ens "helvit" själv, även om jag passerar som vit nästan överallt utom ibland på Balkan.)

Och på ytan kanske Ting Yay just kan tyckas stämma in på detta med "vek, töntig, ömklig och löjlig". Men det är kanske bara i kontrast mot de mycket hårdare och coolare personerna omkring honom, som Eva, hans syster Shu, Leoparden, Die Hard-Wuya eller Yuan Ku och andra brevbärarkollegor. Vilka nästan alla är asiater de med (undantagen är Eva och Leoparden, vilka är delvis asiater).
Ting Yay är mer en "normal människa" eller "straight man" som de extrema figurerna kontrasterar mot. (Jag har lite samma dynamik i Drivgods, där Willie är "straight man" och de andra figurerna är rätt excentriska.) Och Ting Yay är en komplex och nyanserad figur med positiva och negativa egenskaper och en egen vilja. Han är egentligen rätt stark och cool han också, ifall man skulle jämföra honom med mer normala människor ...

På samma sätt kanske Eva på ytan kan tyckas uppfylla vissa uppenbara stereotyper ("rysk prostituerad", "brutal ryss" ...). Men hon är en komplex och nyanserad figur med en egen, unik agenda, och går långt utöver stereotyperna.

Chibifigurerna är gjorda med den fantastiska Chibi Maker av ~gen8!

1 kommentar:

Tinet sa...

Chibifigur-edit: Jag glömde visst att Yuan Ku brukar ha vit kostym!