.
:: : NYHETER : :: : SERIER : :: : PERSONGALLERI : :: : BOKEN : :: : PRESSMATERIAL : :: : KONTAKT : ::

2007/06/30

Brevbärarblues: s. 1

Här börjar Evas eskapad No. 5 - Brevbärarblues (som egentligen är en flashback).

Klicka på bilden för att läsa.

Fråga: Vad är de här "nazidarwinisterna" för några?
Svar: En politisk ungdomskultur i storstäderna som har sammanställt sin ideologi ur socialdarwinism, nationalsocialism och nyliberalism. Frustrerade i ett statssocialistiskt samhälle där de inte får kalla sig "bättre än andra" och "konkurrera fritt" ger de sig ut om nätterna och "går på jakt" efter personer som de anser vara "lägre stående". I deras klädstil, som är inspirerad av nazi-estetik och kapitalistiska länders "business-stil", ingår ofta rosa skjortor, slips och loafers. Staten försöker genom en rad program leda in dessa förvirrade ungdomar på rätt bana. I folkmun kallas de "nazidarwinister", men själva kallar de sig för "Det Är Dags" eller "Den Rosenröda Revolutionen". Det finns (än så länge icke bekräftade) misstankar om att deras ledare skulle få finansiellt stöd från vissa organisationer i kapitalistländer.

6 kommentarer:

Ainur Elmgren sa...

He he... Pinkshirts har invaderat den här världen också.
Lite förvirrande bara att de ropar "för demokrati"? Men det kanske är samma slags floskel som "frihet" i nyliberalism, "vetenskap" i socialdarwinism och "folket" i nationalsocialism.

(Mina har betydligt mindre genomtänkt ideologi... snarare är de ett slags urvattnade garibaldister med hedonistiska tendenser... arbetslösa killar från södra Italien och USA:s invandrarghetton som rekryterats som "elitsoldater" till de sista offensiven i världskriget.)

Tinet sa...

Jahh, de rosa skjortorna är iallafall hos mig inspirerade av den ökända ekonom-dresscoden. (Kanske dina också?? :oD) Borde kanske också nämna djupt v-ringade T-shirts. Nu har ingen av just de här tre bakåtslickat hår (de är mer inne på "Hitlerluggen"), men det förekommer också.

Som man kanske kan härleda av vad de kallar sig är de inte minst inspirerade av de "spontana ungdomsrörelserna" som man organiserade i samband med de farsartade "revolutionerna" i Ukraina och Georgien ("den orangea revolutionen" och "rosenrevolutionen"). I Ukraina kallade sig en av organisationerna för "Pora" - "det är dags".
Och de låtsades ju slåss ju för "demokrati och marknadsekonomi" ...

Abab sa...

Eeh... Nyliberaler och nazister, det var ju en rätt klurig kombination. Köttätande veganer och demokratidiktaturer härnäst? Annars är ju deras kombo av nyliberalism och socialdarwinism är minst sagt intrigerande. Kläder och frisyrer är ju dessutom sjukt snygga och synthiga (mer deppsynth än body) så jag skulle säkert signa upp mig om jag gått i gymnasiet. Förstår inte varför man skulle ge sig på brevbärare dock, var han medlöpare?

Tinet sa...

Det finns ju alla möjliga sjuka kombinationer av ideologier. (En favorit är "anarko-kapitalism", där man har lånat fritt från (individual-)anarkism men lämnat bort valda bitar, som t.ex. det där om äganderätten.)
De här killarna skriver alltså inte under på allt inom de ideologier som de har lånat av, utan bara just de bitarna som passar dem bäst.
Från nazismen har de tagit bl.a. Übermensch-grejen och rasläran (fast med kantoneserna som skapelsens krona).

Ett av deras intressen är att "fritt konkurrera" med folk. Eftersom de lever i ett "kommunistiskt" land och alltså inte kan göra det på det sätt som är brukligt i kapitalistiska länder (på arbetsmarknaden, i karriären, i handel osv.), tar de saker i egna händer och tävlar om överlevnad genom att ge sig på okända personer på gatorna och "se vem som är starkast".

Det kombinerar de gärna med en strävan att rensa ut "svaga" element från genpoolen (eftersom staten och samhället inte gör något åt saken). En kille som är jättenervös och osäker är ett perfekt "byte", som den här brevbäraren, som på sin första arbetsdag inte hittar brevlådorna och hamnar vilse (se s. 3).

(När jag jobbade som tidningsbud om nätterna i Lund hände det f.ö. då och då när jag cyklade till jobbet att berusade ungdomar slängde saker på mig eller t.o.m. jagade mig med sin bil. :oD Så det är lite inspirerat av de incidenterna också.)

Ainur Elmgren sa...

Nejjh, nu ser jag ju att de kör en folkabubbla... Ondska!!!

Dan och andra förbipasserande vet kanske inte vilken oerhörd uppoffring det är för Tinet att avbilda en VW Käfer i ett sådant nedvärderande sammanhang. Så kom inte och säg att hon skulle vara ideologiskt enkelspårig (inte för att någon skulle ha sagt det, men...)

På tal om till synes märkliga politiska riktningar: Det finns ju miljöfascister som vill utrota mänskligheten, eller anser i alla fall att det vore det bästa för jordklotets framtid. (Pentti Linkola brukar framföras som ett exempel, och enligt en källa i de Gröna, Finlands mer framgångsrika motsvarighet till Miljöpartiet, är miljöfascisterna en etablerad liten krets...) Absurt ur ett perspektiv, fullkomligt logiskt ur ett annat.

Talrika demokratiska partier runtom i världen ser ingen motstridighet i främjande av privatkapitalism i kombination med stenhård nationell protektionism. Se dagens Frankrike, och USA under olika perioder. Är det konsekvent? Är det förnuftigt? Ur vissa perspektiv, ja - ur andra, nej. Ännu en till synes absurd politisk linje som dock accepteras av många fritt tänkande medborgare i demokratier.

Nationalsocialisterna i Tyskland plockade fritt ihop en politisk agenda under 1920-talet vars enskilda delar kunde förkastas eller utvecklas vidare allt efter vad som bedömdes vara "säljande". Det som jag saknar hos de här rosa skjortorna är väl en tydlig fiendebild, vilket är helt väsentligt för ett politiskt parti som vill överta makten, men de är ju än så länge bara en ungdomskultur. De är mest intresserade av att se coola ut och sparka neråt.

Tinet sa...

Nja, jag lät dem ha en bubbla för att de är roliga att rita och jag kan göra det helt utan referens.

Nazidarwinisternas fiendebild är ju dels regimen och det socialistiska systemet i landet, som de upplever som orättvisa och hämmande. Där ingår också medlemmarna i det kommunistiska ungdomsförbundet. Nazidarwinisterna och kommunistungdomarna brukar mucka gräl med varandra, vandalisera varandras graffiti, etc. Lite som nassar och antifaschister hos oss.

När jag tänkte ut dem funderade jag på hur en politiskt subversiv ungdomsrörelse skulle kunna se ut i ett kommunistiskt land. Dels skulle den kunna vara anarkistisk, men de flesta anarkister är ju så snälla att de inte skulle anfalla oskyldiga brevbärare om nätterna, och det måste de här göra för storyns skull.
Jag lät mig inspireras en hel del av åsikterna hos unga människor från f.d. kommunistländer som jag har känt, och kryddade det förstås med lite obligatoriskt vansinne.

Jag vill inte skapa rent negativa figurer - det skulle ju vara jättetråkigt. Så Dan bör inte vara den ende som skulle kunna tänka sig att gå med i "Den Rosenröda Revolutionen". :o)