.
:: : NYHETER : :: : SERIER : :: : PERSONGALLERI : :: : BOKEN : :: : PRESSMATERIAL : :: : KONTAKT : ::

2008/03/10

Leipziger Buchmesse, here we come!

Jag upptäckte i sista sekunden att bokmässan i Leipzig ska ha en "doujinshimarknad", så jag svettas just nu med att göra tyskspråkiga fanzin med serierna om Eva. Fast jag har bott här redan ett år har jag bara gjort ett enda tyskspråkigt fanzin hittills. ;_;

Det råder uppenbarligen värsta mangafebern/-pesten (beroende på tycke och smak) på mässans serieavdelning. Min chef på avant-verlag, som ger ut europeiska vuxenserier, kommer inte ens att ha sitt bord på serieavdelningen, för hans målgrupp är bara helt fel.

Jag ska dit nu på lördag, så rapport följer ...

3 kommentarer:

Ainur Elmgren sa...

Whee!! Represent!

Det där med manga är lite sjukt, för det är ganska tröttsamma stilar som man ser mest. Eller så är jag bara fördomsfull... men många tycks kopiera just plattheten och de stiliserade klichéerna, som ju är jättekul i sitt sammanhang (se Ranma½!) men inte när det är det enda som erbjuds...

Jag önskar mig i födelsedagspresent/julklapp att unga mangatecknare börjar läsa mer BD och skapar någon sorts fusionsstil, manga med snygga teckningar helt enkelt, som de japanska mangaka som inspireras av Moebius och andra europeiska konstnärer. Precis som Katsuhiro Otomo kan man skapa en stil som är manga i grunden och krydda med BD. Men det kräver ju mycket jobb...

Och gärna berättelser som inte handlar om en helt vanlig gymnasisttjej vars hem invaderas av bishievampyrer från yttre rymden. Det är klart att man vill ha bishievampyrer från yttre rymden om man är 15, men ... äsch, där föll min argumentation ihop som ett korthus när jag inte kunde komma på något motargument.

Klart man får rita om vad fan man vill. Men när vi växte upp utan en allsmäktig fandom som pekade ut för oss vad som var 'rätt' serier att läsa, fick vi hanka oss fram så gott vi kunde och pussla ihop våra stilar själva... och det gjorde minsann karlar av oss... eller nåt...!

Tinet sa...

Jag tror/hoppas att tiden kommer att sålla agnarna från vetet. De som bara kopierar en och samma ytliga stil kommer nog inte att bli ihågkomna om några år, om de inte utvecklar sin stil.

Jag har absolut ingen koll på mengä-Deutschland (kommer dock kanske att få lite nu i helgen), men det finns säkert en hel del folk som gör personliga och coola grejer i en egen fusion av olika stilar. Antologin "Paper Theatre" t.ex. påstår sig iallafall vilja främja sånt.

"Och gärna berättelser som inte handlar om en helt vanlig gymnasisttjej vars hem invaderas av bishievampyrer från yttre rymden."

Ja, man får maskera konceptet lite, så att man har en mer plausibel förklaring till alla bishies/håriga turkar/italienare.
Fan att Eva ska bo i Östasien, så att jag inte kan ha med fler håriga killar. Borde kanske göra en spinoff där hon jobbar nånstans i Mellanöstern eller nåt. Heh.

Jag tror att jag helt enkelt ritade för kasst för att kunna kopiera någon specifik stil rakt av. Jag minns att jag var extremt besatt av Katsuhiro Otomos och Rumiko Takahashis stilar. Men när jag väl ritade lite bättre hade jag hunnit få en massa andra influenser också.

Anonym sa...

NI är super!