.
:: : NYHETER : :: : SERIER : :: : PERSONGALLERI : :: : BOKEN : :: : PRESSMATERIAL : :: : KONTAKT : ::

2008/06/16

Hemma hos Ting Yay och ShuMin normala handstil är förstås ännu otydligare än min textningshandstil. Det står:
(Toaletter på bakgården)
Tvättrum - Kök - Vardagsrum
Presenning som tak
(I vardagsrummet:) Shu - Bord - T.Y. - "Sängugn" - Byrå

Här och här är lite mer info om sängugnar (kang). Egentligen hör de nog inte riktigt hemma i Kanton-regionen, utan mer i kallare delar av Kina, men det är så mysigt att jag var tvungen att ha med en sån ändå. Och det är ändå snö och minusgrader här på vintrarna ibland, så det är inte så ologiskt.
Något som ändå är lite osannolikt är att de har ett separat kök/matförråd, fast de ju borde laga mat och göra allt annat också på sin sängugn, men vad fan.
Tvättrummet har väggar av trä, medan de båda andra rummen är murade. Pålarna på takterrassen används av alla husets invånare till att hänga tvätt.

Deras hem baserar sig rätt mycket på en serie foton i boken "China - a Visual Adventure" av Carl Mydans och Michael Demarest (Simon and Shuster, 1979) från gatan "Två brunnar" i Kanton.
Ting Yay och Shu har det ju egentligen rätt lyxigt jämfört med t.ex. Nicoles rum på 5-6 kvadratmeter eller Evas gamla hem, en av fyra bäddar i ett rum på c:a 12 kvadrat, men de var också en familj på tre personer innan deras morsa dog. Utrymmet kompenseras också av att de inte har rinnande vatten (så de måste bära upp sitt vatten från en av de gemensamma brunnarna på gatan) och att byggnaden är i dåligt skick. Det luktar gott hemma hos dem, som i en fuktig källare.

1 kommentar:

Tinet sa...

Duh. Jag kom just på varför de har en extra gaskokare i matförrådet. Under den varmare halvan av året värmer de inte sin sängugn, utan använder den lilla gaskokaren istället.

Nu är det i och för sig höst, och det har börjat bli kyligt om nätterna, men de vill spara kol och väntar lite med det.