.
:: : NYHETER : :: : SERIER : :: : PERSONGALLERI : :: : BOKEN : :: : PRESSMATERIAL : :: : KONTAKT : ::

2008/12/03

Extraserie!

Fråga: Måste Eva använda bara våld hela tiden? :o(
Svar:
Det här baserar sig på en verklig händelse. Jag minns inte den exakta källan, men någon hade gjort en studie där hon hade intervjuat gymnasietjejer. En av tjejerna berättade att hennes morsa hade använt det här "tricket" när hon blev överfallen av en våldtäktsman (med samma resultat).

...

Jag lånade för övrigt den f.d. prostituerade Lisa Moos självbiografiska bok på biblioteket, och bibliotekarien gav mig en helt konstig förebrående blick. WTF? Jag är en 27 år gammal tant! Hur skulle jag kunna "fördärvas" längre av att läsa om prostitution? Moos skriver inte ens på något sätt förhärligande ...

2 kommentarer:

Ainur Elmgren sa...

Bibliotekarien skulle kanske ha varit mer hänsynsfull om du hade varit en 57-årig gammal gubbe. Eller så var det genren som var problemet - om du hade lånat Nabokovs Lolita hade det säkert varit helt okej?

Det var ett intressant trick. Man måste nog ha väldigt stor sinnesnärvaro för att lyckas övervinna sin flyktinstinkt (som säkert bara eggar angriparen). På något sjukt sätt är det helt logiskt - och ifrågasätter det vanliga påståendet i diskussioner om våldtäkt att det på något sätt är den manliga sexualiteten som "är sån" (eller råkar skvalpa över brädden hos vissa). Varför avstå från sex när närmandet välkomnas med öppna armar? För att det inte är sexet i sig som man är ute efter.

Det är svårt att få mer empiriskt underlag. Jag vill gärna tro att tricket kan funka, och Eva är verkligen den typen av människa som klarar av det. Men det är svårt att tänka sig in i situationen om man inte har varit där själv, och det är omöjligt att föreställa sig (för mig i alla fall) hur en våldtäktsman resonerar eller reagerar (de resonerar nog inte så mycket).

Sedan märker jag hur präglad jag är av kulturella normer eftersom jag genast reagerar med misstro på ett känslomässigt plan. Man har ju fått lära sig att män alltid tackar ja till sex, oavsett situation, trots att det absolut inte är så. Män vägrar sex gärna och ofta, av massor av olika anledningar.

Jag stör mig på att man ofta undviker frågan om vad som gör en man till en våldtäktsman, vad är det som ligger bakom och hur kan det behandlas _utan_ att man klumpar ihop alla män. Dessutom tycker jag att fall där kvinnor framgångsrikt har försvarat sig borde tas upp och diskuteras mer (för att slippa den där tramsiga "skaffa revolver i handväskan" -tjatet som jag har sett på en del bloggar). Våldtäkt är en så tabubelagd företeelse att alla har bestämda åsikter om den, men få empiriska belägg. Det förebygger ju inte fler brott. :(

Tinet sa...

Katarina Wennstam har ju skrivit en bra bok i ämnet (som jag inte har läst, men iallafall) - "En riktig våldtäktsman". "Nu ifrågasätter hon myten om den manliga sexualitetens obetvinglighet som ursäkt för dåden", står det i en sammanfattning.

Jag tror att det här tricket förmodligen inte fungerar i alla situationer (bäst funkar det väl när våldtäktsmannen just inte är ute efter sex, utan dominans). Men det är säkert i vilket fall som helst väldigt överraskande för våldtäktsmannen och leder till stor förvirring där han kanske hellre flyr.

Jag har iallafall fått lära mig i livets hårda skola att män oftare tackar nej än ja till sex. >:(:)(