.
:: : NYHETER : :: : SERIER : :: : PERSONGALLERI : :: : BOKEN : :: : PRESSMATERIAL : :: : KONTAKT : ::

2009/07/29

Mitt problem med s.k. "feministisk porr"

... är att jag är en till största delen heterosexuell kvinna, så jag är mest intresserad av interaktion mellan män och kvinnor, alternativt män och män.

Flera projekt med "feministisk porr" som jag har sett, t.ex. Mia Engbergs film "Selma & Sofie", fanzinet Vanessa, eller för den delen Drift, har kanske varit roliga som konstnärliga verk och sexualpolitiska kommentarer, men inte särskilt kittlande. :o(

Men det kanske bara är för att jag är hetero!!!!1

Så hur gör jag när jag är hetero och feminist, och vill göra serier som innehåller sexscener?
Här är några sexscener i serierna om Eva:

### # ### # ### # ### # ### # ### # ###1. Eva som sexgalet subjekt med Ting Yay som mer "emottagande" objekt/subjekt. Här är de traditionella rollerna för kvinnor och män i princip omvända. (Asbesthjärtan, s. 12.)

Men jag måste faktiskt påpeka att det här har ännu mer att göra med mina personliga erfarenheter än med ett rent politiskt ställningstagande. I Ting Yay och Evas fall beror det också minst lika mycket på hurdana de är som personer, som på att jag medvetet vill skildra "omvända" eller "alternativa" könsroller. Det är knepigt att dra en gräns mellan vad som är medvetet och vad som är omedvetet.### # ### # ### # ### # ### # ### # ###2. Allmän objektifiering av attraktiva manskroppar. (Asbesthjärtan, s. 20.)

Varför finns det inte mer av det här??? :o(
Lina Neidestam säger så här i en av de intressanta intervjuerna på femisex-bloggen:

"Vi är så vana att objektifiera oss själva och varandra, att när man ska uttrycka kvinnlig sexualitet måste den utövas på en annan kvinna. Den objektifiering av män som finns är för bögar. Det känns inte lika feministiskt att skildra heterosex, trots att det är ännu viktigare med alternativa bilder där."

Så jag som inte verkar ha så stora problem med det borde ju verkligen ta mig i kragen och ha ännu mer manlig objektifiering och alternativa heterosexskildringar i mina serier. Whee!

### # ### # ### # ### # ### # ### # ###
3. Allmänt realistiska sexskildringar som handlar mindre om erotik och mer om personerna som är inblandade. (Glasregn, s. 9-10.)

Den här scenen är för övrigt som tagen direkt ur mitt vardagsliv på den tiden när jag ritade den.

### # ### # ### # ### # ### # ### # ###4. Bara för att visa att Eva inte är unik eller "undantaget som bekräftar regeln" ... Omvända könsroller igen, med alkoholpåverkade machokvinnor som antastar en stackars söt liten man.

Jag känner en hel del såna här kvinnor, så det är ingen fantasi. V`(oo)´V

### # ### # ### # ### # ### # ### # ###

Eftersom de här serierna handlar ännu mer om våld än vad de handlar om sex, kommer oundvikligen också temat sexuellt våld upp.5. Sexuellt våld. Om någon är osäker så sker det faktiskt penetration här. Det är ju inte särskilt kul, men Eva koncentrerar sig hellre på hur hon kan komma iväg från ännu värre saker. (Blyläppar, s. 9.)

En recensent som jag älskar jämförde den här serien med filmen Baise-moi. Nu har jag äntligen sett filmen, och den har en våldtäktsscen som kanske kan jämföras med den här scenen i Blyläppar. De våldtagna kvinnorna skildras varken som offer som man ska tycka synd om, eller som objekt som man kan leva ut sina våldsporrfantasier på, vilket annars är de två rollerna som våldtagna kvinnor brukar få.
En av kvinnorna, Manu, är helt stoisk under våldtäkten och vägrar ge männen tillfredsstellelsen av att se henne kämpa emot. Efter att de gått kommenterar hon: "Det kunde ha varit mycket värre. Vi lever fortfarande. [...] Om du parkerar din bil i förorten tömmer du den på allt värdefullt, för du vet att någon kommer att bryta sig in i den. Jag har inget värdefullt i min fitta som de där jävlarna skulle kunna stjäla." (Men det är inte alls som om upplevelsen inte skulle påverka henne på något sätt, eftersom våldtäkten är en av de faktorer som snart leder henne till en sanslös orgie i sex, våld och massaker.)

### # ### # ### # ### # ### # ### # ###

Jag har inga alltför explicita sexscener, och tillämpar i princip "japansk censur", dvs. att jag inte ritar folks könsorgan. Det skulle kännas för privat, och sex är inte alls det viktigaste temat i serierna om Eva, så det är inte så relevant heller att ha med könsorgan ... Om jag hade med könsorgan skulle de bara dra till sig en massa onödig uppmärksamhet.

En viktig sak som jag berörde lite i punkt 4 ovan är att när jag har en hjältinna som Eva vill jag vara väldigt försiktig så att hon inte blir något slags "undantag som bekräftar normen". Om hon t.ex. hade en flickvän som hon måste rädda så som hon räddar Ting Yay jämt, skulle hon lättare uppfattas som "mannen" i förhållandet, hur förhållandevis badass hennes flickvän än skulle vara. :o( Men i och med att Ting Yay är en man och även han på sitt sätt kan vara lite macho ibland blir det kanske inte så lätt att avfärda Eva.

Dessutom finns det massor av andra kvinnor i serierna som är badass på en massa olika unika sätt. Som Ting Yays syster, Die Hard-Wuya och hennes kompisar, Nicole eller Kim. Kim är faktiskt lesbisk och har kanske något på gång med Bijou, som är "mjuk", "snäll" och allmänt rätt kliché-feminin. Men Kim är faktiskt också en av de mer feminina kvinnliga figurerna, så det blir inte så enkelt.

Inga kommentarer: